MATICA SLOVAČKA MEĐURIĆ

Međurić 68, 44 321 Banova Jaruga
tel.  +385 44 668 750 
 
Predsjednik Josip Jozefčik
Slavonska 131, 44 320 Kutina
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
Mob. +385 98 679 314
 
potpredsjednik Željko Sladeček 
 
tajnik Ivan Vasik
tel. +385 44 668 750
e-mail. Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 

Matica slovačka Međurić osnovana je 1996. godine na inicijativu skupine građana. Osnivači Matice bili su: Josip Jozefčik, Ivan Vasik, Vladimir Mihalčik, Zdenka Uzel, Josip Feja, Josip Horčička, Josip Domitrović, Josip Bukač, Ivan Lipničan i Ivan Jevak. Prvi nastupi MS Međurić bili su oni pjevačke skupine, koja je tada djelovala u okviru Češko-slovačke besede pod vodstvom Josipa Ferenčakovića.

Godine 1998. osnovane su dječja i odrasla folklorna skupina, a prvom voditeljicom bila je učiteljica Nevenka Šoufek. Iduće godine osnovana je glazbena sekcija koju je vodio Krunoslav Vasik. Iste godine Matica nabavlja originalnu slovačku narodnu „goralsku“ nošnju iz oravske oblasti, područja s kojega su Slovaci došli u Međurić.

Prema dogovoru s Češkom besedom, Matica slovačka postala je suvlasnik Narodnog doma u Međuriću i tako si osigurala prostor za rad. Uređenjem tavanskog prostora osiguran je prostor za knjižnicu i čitaonicu te za održavanje sjednica.

Uz pomoć prijatelja iz Slovačke, mjesta Trstena, dogovoren je dolazak učitelja narodnih plesova Gustáva Socháňa, koji već nekoliko godina posjećuje u Međurić i uči mlade, ali i starije članove plesove Orave. Voditeljica plesnih skupina je Anželika Sládečková.

Matica slovačka Međurić je članica Saveza kulturno-umjetničkih društava grada Kutine i predstavljala je Kutinu na županijskim folklornim manifestacijama. MS Međurić širi i njeguje kulturu, pjesme, plesove i običaje Slovaka iz Orave. Aktivnost MS Međurić vidljiva je kroz sudjelovanja na dječjim folklornim smotrama, smotrama slovačkog folklora u RH, festivalu slovačkih pjesama i glazbe „Keď sa ruža rozvíjala“, na smotri pjevačkih skupina Moslavine ali i drugim manifestacijama, gdje je predstavljala Savez Slovaka ili Savez KUD-ova grada Kutine.

Od sudjelovanja na nastupima posebno se ističu ona na „Žetvenim svečanostima“ u Zdencima, „Zeljeradiji“ u Vidovici, 2. Smotri nacionalnih manjina zapadne Slavonije i Okučana te nastup u Jasenovici prigodom izbora najdomaćice Hrvatske. Značajni nastupi MS Međurić su i oni u Slovačkoj (Trstená, Vavrečka) te na Međunarodnom festivalu u Oravicama.

Godine 2006. Matica slovačka Međurić proslavila je 10. obljetnicu djelovanja. Tom prigodom nastupile su obje folklorne skupine, pjevačka skupina i gosti iz Slovačke, a Josip Jozefčik, Zdenka Uzel i Ivan Vasik dobili su Priznanje Saveza Slovaka za desetogodišnji rad. MS Međurić udijelila je Zahvalnice osnivačima, članovima Izvršnog odbora, sponzorima, ali i obiteljima i pojedincima, koji su tijekom tih godina sudjelovali u aktivnostima Matice.

Godine 1999. Matica organizira 5. dječju smotru slovačkog folklora u RH, 2000. godine 18. smotru slovačkog folklora u RH a 2006. godine 8. festival slovačke pjesme u RH „Keď sa ruža rozvíjala“. Članovi MS Međurić bili su više puta domaćini gostima iz Slovačke, članovima folklornih društava „Kubinčan“ i „Orava“ iz Dolného Kubina i MS iz Trstene.

Nastava slovačkog jezika u Međuriću uvedena je 2006. godine u dva proširena razredna odjeljenja s ukupno 18 učenika. Učiteljica slovačkog jezika u ta dva odjeljenja, kao i u osmogodišnjoj osnovnoj školi u Lipovljanima bila je Željka Uzel.

Nove voditeljice folklornih skupina su: Željka Uzel (dječja skupina) i Elena Vasik (odrasla skupina). Glazbenu pratnju čine: Mario Večarić (harmonika) i tamburaška skupina KUD-a Banova Jaruga pod vodstvom Josipa Ferenčakovića, koji je ujedno i voditelj pjevačke skupine. Ne smijemo zaboraviti ni na Limenu glazbu Češke besede Međurić, koja je sudjelovala na 1. Festivalu slovačke pjesme i glazbe, kao i u svakom programu prigodom posjeta gostiju iz Slovačke.

Češka beseda Međurić i Matica slovačka Međurić zajedničkim snagama otkupili su zemljište blizu Narodnog doma gdje se planira njegovo proširenje zbog nedovoljnog prostora za rastući broj aktivnosti obiju udruga.

Veliki doprinos u razvoju naše Matice dali su: Josip Jozefčik (rođen 1964. u Međuriću) i Ivan Vasik (rođen 1950. u Međuriću) prilikom organiziranja i vođenja Matice. Osim brojnih smotri u Međuriću, organizirali su putovanja u Slovačku, surađivali sa Savezom Slovaka, Savezom KUD-ova Kutine kao i s drugim maticama. Uz njih su tu Željko (r. 1957. g.) i Zdenka (r. 1959. g.) Uzel koji veliku ulogu imaju u promociji kulturnih i folklornih aktivnosti, kao i za stvaranje materijalnih uvjeta za rad Matice; Josip Horčička (r. 1963. g.) za organiziranje smotri u Međuriću i stvaranju boljih uvjeta za što kvalitetniji rad Matice Slovačke Međurić.