MATICA SLOVAČKA JOSIPOVAC

MATICA SLOVAČKA JOSIPOVAC

Sjedište:
Braće Banas 2
31424 Josipovac Punitovački
Tel./fax: 00385/31 861 314
web: http://www.msjosipovac.hr/

Predsjednica: Rozalija Kukučka
Mob. 00385 91 509 19 16
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Dopredsjednik: Adam Konjušak
mob. 00385 91 755 98 46
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

Tajnica: Anita Smoljo
mob. 00385 91 989 4846
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Članovi izvršnog odbora:
Anica Popović, Dominik Komar, Mihaela Brkić, Branko Kanisek, Mira Smoljo, Adam Konjušak, Rozalija Kukučka, Zdenko Komar, Marijan Batorek

Članovi nadzornog odbora:
Štefanija Kanisek (predsjednica NO), Samanta Kuric, Pavo Labak

Matica Slovačka Josipovac (u daljnjem tekstu MS Josipovac) djeluje od 23.siječnja 1994. godine, a nepune dvije godine ranije, 14.lipnja 1992. godine osnovan je Savez Slovaka u Republici Hrvatskoj. Osnivači MS Josipovac su: Josip Kvasnovski, Pavo Hulak, Stjepan Kanisek, Martin Mihalina, Đuro Mihalina, Josip Komar, Andrija Kocur, Pavo Gavljak, Stjepan Pastva i Pavao Kvasnovski. MS Josipovac pravni subjekt upisan u sudski registar postaje 30.ožujka 1998.g. i svoje djelovanje usmjerava na zaštitu kulturnog identiteta, duhovnog stvaralaštva, razvijanje narodne svijesti, te gradnju mostova prijateljstva i zajedništva naroda i kultura.

Najveći pokazatelj predanosti radu i očuvanju narodne baštine je i to što je u svom dvadesetogodišnjem postojanju MS Josipovac imala dvije ključne osobe na čelu udruge - Pavela Kvasnovski (predsjednik MS od 1994.-2002.) i Zdenka Komar (predsjednik MS od 2002.-2014.).

Doprinos MS Josipovac je prepoznatljiv i u uređenju interijera i eksterijera Osnovne škole Josip Kozarac Josipovac na način tako što inicira i postavlja spomenike kulturne baštine :
bista Josipa Jurja Strossmayera,
skulptura na hrastovom trupcu „Dolazak Slovaka u Josipovac“,
spomenik Juraju Janošiku , istesan u slavonskom orahu,
bista svećeniku Andriji Šuljaku- rad josipovačke akademske kiparice Katarine Kuric

Folklorne sekcije MS Josipovac djeluju u sklopu SKUD-a Braća Banas, a dijele se u tri sekcije:
dječja- mala i srednja skupina
odrasla plesna skupina
pjevačka ženska i muška skupina
tamburaška skupina

Solisti na tradicionalnim slovačkim puhačkim instrumentima (vlastita izrada):
fujara- Branko Kanisek
roh- Josip Mihalina

Svoj program predstavljaju širom Lijepe Naše, sudjelujući na brojnim manifestacijama i smotrama folklora, te u susjednim državama: Mađarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, a najdraža destinacija im je Republika Slovačka.

Folklorni program obogaćuje se običajima, koji su dio baštine a njeguju se i u današnje vrijeme.

Dječja folklorna skupina broji najveći broj članova, više od 60-ak, djece, u dobi od 4 do 14 godina. Voditeljice male skupine su Zrinka Pajeska i Štefanija Kanisek, pod mentorskom palicom učiteljice Anice Popović, a starije skupine Enis Brkić i Manuela Mihalina uz mentora Marijana Batorek.

Odrasla folklorna skupina broji 20-ak aktivnih članova, mladeži od 15 do 30 godina, a njeguje izvorne Josipovačke plesove i plesove iz slovačkih pokrajina, voditelj skupine je Marijan Batorek.

Folklornu skupinu na gotovo svakom nastupu prati i tamburaška sekcija, koja sada trenutno broji 6 članova, a voditelj je Dominik Komar.

Pjevačka ženska skupina okuplja 15-ak mladih žena i uglavnom se predstavlja s pjesmama izvornog karaktera, a dopunjuju ga i narodne pjesme hrvatskog i slovačkog kraja. Ova mlada skupina žena su nasljednice starije generacije žena, koje su nositeljice njegovanja starih običaja i josipovačke kulture, te kulture naših predaka iz Slovačke, to su Roza Labak (pok.), Pavka Pajeska (pok.), Tonka Kuric, Ana Kukučka, Slavica Kukučka.

Muška pjevačka skupina je najmlađa skupina u MS Josipovac, a čine ju 14 muškaraca u dobi od 18 do 60 godina.

MS Josipovac od samih početaka obogaćuje umjetnička, slikarska i kiparska sekcija pod nazivom „Kontrast“, koja broji 15-ak aktivnih članova a vodi ju Anica Popović. Među ovom skupinom mladih ljudi tri su akademski obrazovana slikara-kipara, na što smo posebno ponosni. Radovi sekcije redovito popunjavaju izložbe slikovnih i kiparskih kolonija u zemlji i svijetu s kojih redovito pristižu nagrade i priznanja. Jedan od najznačajnijih projekata ove sekcije za Josipovac je oslikavanje prozora u mjesnoj crkvi Sv. Mihaela Arkanđela.

MS Josipovac također je aktivna i u izdavaštvu, što kroz razne priloge u mjesečnom časopisu Slovaka u RH „Prameň“ , a izdala je i sljedeće publikacije: „Josipovac, slovačko selo u Đakovštini“, „40 godina SKUD-a Braća Banas“, razlikovni rječnik „Oravsko-kysuckog dijalekta“, a u pripremi je i monografija o Josipovcu.

MS Josipovac uz pomoć ekipe HRT-a snimila je nekoliko dokumentarnih filmova u kojima je sažet kulturni život i običaji Slovaka u Josipovcu.

MS Josipovac također je i inicijator i pokretač festivala „Ked' sa ruža rozvijala“ na kojem se prikazuju narodne slovačke pjesme.

Matica slovačka Josipovac svoje djelovanje nadovezuje na bogatu tradiciju i njome se ponosi, na taj način budi i privlači pažnju brojnih prijatelja iz Slovačke i Hrvatske koji brižno njeguju baštinu, što je zalog u očuvanju narodnog kulturnog blaga.