MATICA SLOVAČKA ILOK

I.G. Kovačića 85, 32 236 Ilok
tel/fax. +385 32 596 130
e-mail mOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
 
predsjednik  Aleksandar Knapček
P. Preradovića 30, 32 236 Ilok
mob. +385 99 490 3854

dopredsjednik Milan Pucovsky
mob. +385 98 198 3163
e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
tajnik Vlatko Mudroh
mob. +385 99 505 2742
 
U okviru MS Ilok djeluje Slovačko kulturno-prosvjetno društvo "Ljudevit Štur"
sa sljedećim sekcijama: folklorna /tri dobne skupine/, kazališna /djeca i odrasli/, glazbena /narodni orkestar, skupina "Alesis" i pjevači/, sportska sekcija i mladež.
MS Ilok ima Upravni i Nadzorni odbor /27 članova Upravnog i 3 člana Nadzornog odbora/

Godina osnutka MS Ilok - 18.12.1997.
 
Povijesni podaci i razvoj
Matica slovačka Ilok osnovana je 18.12.1997. U okviru MS Ilok djeluje Slovačko kulturno-prosvjetno društvo "Ljudevit Štur". Prvo slovačko kulturno-umjetničko društvo osnovano je 26. lipnja 1925., kada su učenici iločke Gimnazije na prijedlog glavnog organizatora Ivana Vereša osnovali Udrugu srednjoškolske mladeži koje se pripojilo Društvu čehoslovačkih akademaca u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca i 13. rujna 1925. godine postalo njegovom podružnicom. Godine 1928. podružnica se odvojila i postala samostalnim društvom pod nazivom Štur, društvo slovačkih akademaca. Glavnom ulogom društva bilo je dopunjavati samoobrazovanjem znanje slovačkog jezika, slovačke književnosti i povijesti. Društvo je kupovalo slovačke knjige i časopise, uvježbavali su kazališne predstave, recitacije, plesove i pjesme. 15. travnja 1928. godine slovački poljoprivrednici i obrtnici osnovali su drugo slovačko društvo pod nazivom Slovačko čitaće društvo. Dva su društva djelovala odvojeno, a dolaskom Jana Viteza, učitelja u Ilok u suradnji s Ivanom Verešom, Jozefom Stupavskym i učiteljicom Julijom Parnicky dva društva se ujedinjuju u jednu kulturno-prosvjetnu organizaciju pod nazivom Slovačko čitaće društvo. Za kratko vrijeme bio je uređen život Društva, oživljen rad čitaonice, osnovana sekcija mladeži, organizirana podružnica na Radošu, osnovane sekcije i orkestar. Naziv Slovačko čitaće društvo koristio se do godine 1951., kada je promijenjen naziv u Slovačko kulturno-prosvjetno društvo "Ljudevit Štur" koje nosi i danas.
Društvo je sudjelovalo u radu Saveza Čeha i Slovaka Republike Hrvatske i dugi niz godina imalo je važnu ulogu u kulturno-prosvjetnoj aktivnosti slovačkih društava u Hrvatskoj. Članovi Društva Andrej Kukučka, Jozef Čermak, Jan Kukučka i Štefan Pap pomagali su osnovati slovačka društva u Josipovcu, Markovcu i Jelisavcu. Kada je pri Savezu Čeha i Slovaka osnovana podružnica Slovaka 1981. godine sjedište joj je bilo u Iloku. Članovi Društva su neumorno radili, a tijekom Domovinskog rata i okupacije i u nemogućim uvjetima. Nakon mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja 1997. Društvo je postalo članom Saveza Slovaka Republike Hrvatske.

Slovački dom u Iloku
Aktivnosti Matice slovačke Ilok i SKPD "Ljudevit Štur" odvijaju se u Slovačkom domu u Iloku. Odluka o izgradnji Slovačkog doma donesena je na sjednici odbora Društva 1951. godine kada se raspravljalo i o reorganizaciji Društva. Projekt zgrade Slovačkog doma u Iloku uradio je iločki projektant Julije de Luca a glavni majstor je bio Pavel Kovač. Mjesna zajednica je dala materijal za izgradnju. Slovačka evangelička crkva je darovala zemljište za izgradnju, financijsku pomoć su dala poduzeća i društveno-političke organizacije Iloka i okolice. Slovaci su svojim nesebičnim radom podarili Slovačkom domu preko 1 000 radnih sati. Radovi su počeli u proljeće 1952. godine, a dana 27. prosinca 1952. Slovački narodni dom je bio svečano otvoren./ Toga datuma - "Na Jana" je odigrana i kazališna predstava i od tada se na ovaj datum uvijek odigravaju kazališne predstave/. Prostor Slovačkog doma vremenom je postao pretijesan za sve aktivnosti, te se 1979. godine vrši dogradnja.
Za vrijeme Domovinskog rata i okupacije Podunavlja Slovački dom je bio dosta oštećen. Sreću u nesreći za iločke Slovake predstavljala je nazočnost Slovačkog inženjerijskog bataljuna u Borovu. Dana 16. listopada 1996. docent Emil Horak iz Bratislave koji je u to vrijeme radio kao lektor slovačkog jezika i kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu doveo je nekoliko časnika zapovjedništva Slovačkog inženjerijskog bataljuna u Ilok na razgovor s čelnicima Društva. Po obavljenim razgovorima i procjeni stanja odlučili su pomoći iločkim Slovacima. Rekonstrukcija je započela u ljeto 1996. Opet su se slovačke obitelji ujedinile i svojim dragovoljnim radom pomogle u rekonstrukciji. Materijal je osigurala Republika Slovačka, a tehniku slovački bataljun. Svečano otvorenje bilo je 24. kolovoza 1997. godine, kada se održala i manifestacija "Iločko ljeto". Tom prigodom u hodniku Slovačkog doma su otkrivene i spomen-ploče, koje su otkrili Peter Galbreith i Billy Richardson.
Za vrijeme rekonstrukcije Slovačkog doma u sali je bio izvađen dotrajali drveni pod i od tada je u sali bio goli beton sve do rujna 2006. godine, kada je uz financijsku pomoć Vukovarsko-srijemske županije izliven industrijski pod. U nadolazećim godinama u planu je modernizacija pozornice u sali i natkrivanje ljetne pozornice.

Aktivnosti
Kazališna sekcija
Aktivnost koja ima najdužu tradiciju je kazališna aktivnost, koja je postojala i prije osnutka prvog slovačkog Društva. Prva kazališna predstava održana je na Uskršnji ponedjeljak, 12. travnja 1914. godine. Izvedeno je djelo slovačkog autora Ferka Urbanka "Strašidlo" / Sablast/. Godine 1914. započeo je Prvi svjetski rat, te je sljedeća kazališna predstava odigrana je tek 02. veljače /"Na Mary" - Hromnice/ 1921. godine. Bila je to predstava Jozefa Hollog "Kubo".Od tada se na ovaj datum uvijek održavaju kazališne predstave. Kazališne predstave "Na Jana" 27. prosinca održavaju se od 1952. godine. Tradicija održavanja kazališnih predstava bila je prekinuta jedino u vrijeme rata / za vrijeme Drugog svjetskog rata, te za vrijeme Domovinskog rata i okupacije Podunavlja od 1991.- 1993., te 1995. godine. Kontinuitet rada kazališne družine nastavljen je 27. prosinca 1996. godine kada je izvedena predstava "Pokušaj letenja".
Kazališna sekcija ima dvije dobne skupine: djecu i odrasle. Svaka skupina ima godišnje praizvedbu. Osim pred domaćom publikom, nastupaju i na raznim smotrama u Hrvatskoj / Vinkovci, Daruvar/, Vojvodini ( Srbiji), te gostuju u Republici Slovačkoj i Republici Češkoj. Knjigu 90. godina iločkog kazališta napisao je Andrija Kuric, uskoro će izaći iz tiska i Monografija o kazališnom životu iločkih Slovaka autora Ružice Černi, Vlatka Miksada i Ratka Sudeckog. U Monografiji je kronološkim redom predstavljen pregled kazališnih predstava od 1914. godine do današnjeg dana sa sljedećim podacima: ime i prezime autora djela, datum i mjesto održavanja predstave, podjela uloga, imena glumaca - amatera i ostalih sudionika u predstavama bez kojih se predstave ne bi mogle održati: maskeri, šaptači, kostimografi, scenografi, tehnička pomoć, režiseri i pomoćnici režisera. Tekst je popraćen i fotografijama, prikazom ulaznica, plakata, članaka koji su popratili pojedine predstave i slično.

Folklorna sekcija
Folklorna sekcija Matice slovačke Ilok je najbrojnija sekcija. Aktivne su tri dobne skupine, od najmlađe /djeca predškolske dobi i nižih razreda osnovne škole/, srednje skupine / učenici viših razreda osnovne škole/, te mladež / srednjoškolci i stariji/. Dvije su značajne
manifestacije u Iloku posvećene folkloru: "Majpan - rušenje svibanjskog stabla", manifestacija s tradicijom dužom od 50 godina. Održava se u pravilu posljednje nedjelje u svibnju. Na ovoj manifestaciji predstavljaju se sve tri dobne skupine folklorne sekcije, te gosti. Druga vrlo značajna manifestacija je "Iločko ljeto". Ove godine imali smo 27. po redu. Idejni začetnik ove manifestacije je Vlatko Miksad, prof. Osim svih dobnih skupina folklorne sekcije nastupaju i gosti: hrvatski KUD, KUD jedne od nacionalnih manjina, slovački KUD iz Vojvodine, te kao gosti KUD iz Republike Slovačke. Posljednjih godina "Iločko ljeto" se održava dva dana - subotu i nedjelju - zadnji vikend u kolovozu. Folklorna sekcija sudjeluje na Smotrama slovačkog folklora u organizaciji Saveza Slovaka, svake godine na "Iločkoj berbi grožđa", "Vinkovačkim jesenima", dječja skupina na Smotri slovačkog dječjeg folklora "Zlatna vrata" u Kisaču, Vojvodina, odrasli na Smotri folklornog stvaralaštva nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije povodom Dana Europe, te brojnim gostovanjima u zemlji, Vojvodini i Republici Slovačkoj prema pozivima.

Glazbena sekcija
U Matici slovačkoj Ilok ništa ne može funkcionirati bez glazbe, ni plesači, ni pjevači , ali ni kazališna sekcija. Glazbenu sekciju čine narodni orkestar, zabavna skupina "Alesis" i pjevači. Glazba prati svaki nastup plesača folklorne sekcije, nakon svake kazališne predstave, svake manifestacije svira glazba "do rána"- do jutra. Pjevači nastupaju svake godine na Festivalu "Kada je ruža rozvijala" u organizaciji Saveza Slovaka Republike Hrvatske, a pjevači-solisti nastupaju tradicionalno na festivalima "U pivničkom polju" i "Raspjevani Srijem". Pjevači također nastupaju i na manifestacijama "Majpan" i "Iločko ljeto". U listopadu 2006. godine Matica slovačka Ilok je bila organizatorom dva Festivala solo-pjevača. Po prvi put je organiziran Festival solo pjevača slovačkih narodnih pjesama pod nazivom "Na obali kraj Dunava" na kojem su se predstavili iločki slovački solisti od predškolske dobi do iskusnih pjevača. Održan je IX Međunarodni festival "Raspjevani Srijem", 28. listopada 2006. Na njemu su sudjelovali pjevači solisti iz mjesta u Srijemu u kojima žive Slovaci.

Sportska sekcija
Matica slovačka Ilok ne njeguje samo kulturno-umjetnički amaterizam. Vrlo važnu ulogu ima i sportski amaterizam. U prošlosti su bile aktivne šahovska i nogometna sekcija, a danas se možemo pohvaliti aktivnošću u stolnom tenisu. 20. prosinca 1932. godine je "Štur, Udruga slovačkih akademaca" osnovala stolnotenisku sekciju a tjedan dana kasnije, 28. prosinca, su organizirali prvi turnir, u kojemu je sudjelovalo 10 igrača. Matica slovačka Ilok godišnje organizira dva turnira u stolnom tenisu - Uskršnji i Svetokatarinski. Ove godine je zabilježeno i učešće kadeta. Osim u stolnom tenisu, naši članovi sudjeluju i na malonogometnom turniru Grada Iloka. Veliki broj naših članova su i članovi ŠRD "Karas" Ilok kojemu je sjedište u Slovačkom domu u Iloku.

Osobe koje su kroz svoju aktivnost obilježile razvoj MS Ilok
Od osnutka prvog slovačkog društva u Iloku 1925. godine do današnjih dana mnoge su osobe dale veliki doprinos razvoju slovačke kulture, jezika i očuvanju tradicije predaka: Jozef Stupavsky, Jan Vitez, Božena Vereš, Julija Parnicki, Štefan Šuster, Andrej Kopčok, Vladimir Kopčok, Andrej Kukučka, Jan Kukučka, Peter Miksad, Jozef Čermak, Jan Lamoš, Anna Zajac, Jan Miksad, Štefan Pap, Samuel Velko, Daniel Pucovsky, Juraj Sič, Štefan Poniger, Miroslav Poniger, Vlatko Miksad, Milan Pucovsky, Andrej Kuric, Vladimir Velko i mnogi drugi.
 
Božena Čermak