53. folklórne slávnosti pod Poľanou – 5. Krajanský dvor a 45. Krajanská nedeľa 6. - 8. júla 2018

(0 glasova)

Od 6. do 8. júla v rámci 53. Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve Slováci z Chorvátska mali možnosť zúčastniť sa na niekoľkých programoch.

Na 5. v poradí Krajanskom dvore návštevníci mali príležitosť ochutnať špeciality zo Srbska, Maďarska, Francúzska, Ukrajine a Chorvátska. Zväz Slovákov, najmä jeho Matice slovenské z Josipovca a Jurjevca tradičné opekali prasiatka, ponúkali langoše, zemiakové placky a kvalitnú domácu pálenku slivovicu. O Zväzových aktivitách publikum zoznámil predseda Zväzu Mirko Vavra. Na javisku Krajanského dvora hudobnými výstupmi prispeli speváčky z MS v Jurjevci Anđela Majdišová a Vera Drgová, a speváckym prednesom prekvapil aj podpredseda Zväzu Slovákov, Zlatko Pucovski.

Zvláštnosťou 53. slávností pod Poľanou boli 2 výstavy Slovákov v Chorvátsku. V areáli Krajanského dvora v priestore humna Slovenské kultúrne centrum z Našíc od 5. do 8. júla prezentovalo výstavu pod názvom Textilné nápisové nástenky – výtvarné prejavy našich babičiek. Výstava je výsledkom jednoročného etnografického terénneho výskumu v 16. lokalitách, a ktorá poukazuje na zvláštnosti umeleckého a jazykového prejavu v rodinách so slovenským pôvodom. Návštevníkov s obsahom výstavy zoznámili autorky, zamestnankyne SKC v Našiciach – riaditeľka Sandra Kraljová Vukšićová a kustódka Tatjana Seničaninová.

V Obradnej sieni mesta Detva sa 7. júla konala aj vernisáž obrazov – olejomalieb výtvarnej skupiny Kontrast pri Matici slovenskej v Josipovci. Skupinu predstavila Anica Popovićová, ktorá v roku 1993 založila skupinu s cieľom podporovať rozvoj talentovaných detí a vytvárať podmienky na ich umelecký rozvoj. Výstava je malou ukážkou bohatého opusu tvorby členov skupiny: Adama Konjušaka, Dražena Budimira, Josipa Brandisa, Kataríny Kuricovej, Matiju Labaka, Mihaely Brkićovej a Anice Popovićovej.

V rámci Folklórnych slávností pod Poľanou sa uskutočnila aj 45. v poradí Krajanská nedeľa – sviatok stretnutia Slovákov zo sveta. Krajanská nedeľa sa tohto roku konala pod heslom „Čas plných komôr“. V hodinovom programe, ktorý priblížil zvyky, obyčaje a ročné obdobie, kedy sa naplňujú komory pred zimou, účinkovali spolky v Rumunska, Česka, Poľska, Srbska, Francúzska, Maďarska a Chorvátska. Chorvátsko tohto roku predstavovali členovia seniorskej tanečnej skupiny a členky speváckej skupiny Slovenského kultúrno-umeleckého spolku Fraňa Strapača z Markovca Našického pod vedením Ivana Hanižjara a Branky Baksovej.

Napiši komentar

Provjerite jeste li unijeli sve potrebne informacije, označeno zvjezdicom (*). HTML kod nije dozvoljen.