19. Keď sa ruža rozvíjala

(0 glasova)
19. Keď sa ruža rozvíjala Istaknuto

V poradí 19. festival slovenskej piesni a hudby Slovákov v Chorvátsku „Keď sa ruža rozvíjala“ sa uskutočnil v Jurjevci Punitovskom dňa 4. novembra v rámci oslavy 25. výročia Zväzu Slovákov v Chorvátsku. Na podujatí sa zhromaždil nemalý počet hostí a až 400 účastníkov. Festival sa uskutočnil v jurjevskom kultúrnom dome s podporou Rady pre národnostné menšiny Chorvátskej republiky, Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí a v spolupatronáte obce Punitovce, poslanca za českú a slovenskú národnostnú menšinu v Chorvátskom parlamente Vladimira Bileka a Rádia Đakovo ako mediálneho podporovateľa. Po chorvátskej a slovenskej hymne v prevedení ženskej speváckej skupiny Matice slovenskej v Jurjevci sa prítomným prihovoril a všetkých privítal predseda MS v Jurjevci Franjo Drga. Podujatia sa zúčastnili vzácni hostia: poslanec za českú a slovenskú národnostnú menšinu v Chorvátskom parlamente Vladimir Bilek, veľvyslanec Slovenskej republiky v Chorvátsku j. E. Juraj Priputen, členka Rady pre národnostné menšiny v Chorvátsku a tajomníčka Zväzu Slovákov Branka Baksová, starostka obce Punitovce Jasna Matkovićová, zástupca starostky obce Punitovce Marijan Batorek, predseda Zväzu Slovákov v Chorvátsku Mirko Vavra, podpredsedníčka Zväzu pre kultúru Miroslava Gržinićová, zástupkyňa Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Milina Sklabinská, honorárny konzul Slovenskej republiky v Bekešskej Čabe Igor Furdík, predseda Rady slovenskej národnostnej menšiny Osijecko-baranjskej župy Franjo Kanđera, riaditeľka Slovenského kultúrneho centra Našice Sandra Kraljová Vukšićová a kustódka Tatjana Seničaninová, farár Đurica Pardon, vedúca Misijného centra v Josipovci, rehoľná sestra Renata Buňová a ctihodný Dominik Rablovski. Publiku sa príležitostnými slovami prihovorili: Jasna Matkovićová, Branka Baksová, Milina Sklabinská, Vladimir Bilek, Juraj Priputen, Đurica Pardon a Mirko Vavra, ktorý pochválil hostiteľov za prácu, úsilie, dobrú organizáciu a otvoril prehliadku.

Svoje umelecké schopnosti v hudbe a speve prejavilo 14 slovenských a 1 chorvátska spevácka skupina. Prví sa predstavili hostitelia, ženská spevácka skupina MS v Jurjevci a potom nasledovali: Slovenský kultúrno-umelecký súbor Fraňa Strapača MS z Markovca, zmiešaný spevácky súbor „Lira“ z Lipovlian, ženská spevácka skupina MS v Zokovom Gaji, ženská spevácka skupina SKUS bratov Banasovcov z Josipovca Punitovského a Branko Kanisek, ktorý zahral na fujare, mužská spevácka skupina FS Orava MS v Meďurići, spevácka skupina Slovenka MS z Rijeky, zmiešaná spevácka skupina kultúrno-umeleckého súboru Veseli šokci z Punitoviec, spevácka skupina MS v Míľovciach, zmiešaný spevácky súbor MS z Osijeku a sólo spevák Robert Zgrablić, spevácka skupina Slovenského kultúrno-osvetového spolku Ľudovíta Štúra MS z Iloku, spevácka skupina SKOS Hviezdoslav MS v Radoši, spevácka skupina SKUS Ivana Brníka Slováka MS z Jelisavca so sólo spevom Slavka Hulaka a hrou na fujarách v predvedení Marka Marenjaka a Danijela Kraljika, spevácka skupina KUS Ondreja Pekara MS v Soľanoch a MS Kukučín-Kuntarić z Jakšića. Všetky speváčky, ktoré sa zúčastnili festivalu na pamiatku a znak úcty dostali ružu. Hostia a účastníci mali príležitosť pozrieť si výstavu ručných prác folklórno-výtvarnej skupiny MS v Jurjevci a výstavu obrazov, ktoré vznikli na výtvarných kolóniách, a ktoré skrášľovali celý priestor Matice a domu. Početní návštevníci sa s nadšením prezreli aj etnokútik so starožitnými predmetmi.

Više u ovoj kategoriji: « Slovaci u adventu Veselé Vianoce! »

Napiši komentar

Provjerite jeste li unijeli sve potrebne informacije, označeno zvjezdicom (*). HTML kod nije dozvoljen.