Slovaci u Iloku

(3 glasova)

23. veljače 2016. godine održali smo zajednički susret “Slovaci u Iloku”, koji je počeo u 18:00 sati u prostorijama Češkog narodnog doma u Zagrebu, Šubićeva 20. Okupilo se oko 50-tak naših članova i gostiju, te smo tom prilikom imali prikazivanje dokumentarnog filma Hrvatske radiotelevizije pod nazivom “Slovaci u Iloku – vinogradarska tradicija”. Film prikazuje područje istočne Slavonije, grad Ilok i okolicu u kojem živi manjinsko stanovništvo slovačke nacionalnosti. Od njihovih dolazaka sredinom 19. st pa do danas, mnoge obitelji bave se vinogradarstvom i vinarstvom.

Matica slovačka Ilok, koja djeluje pod krovnom organizacijom Saveza Slovaka u Hrvatskoj, radi na čuvanju i održavanju slovačke tradicije kroz ples i pjesmu kulturno umjetničkog društva “L’udovit Štur”, te ostalim aktivnostima želi sačuvati svoj identitet.
Nakon prikazivanja filma i službenog dijela svi smo ostali zajedno na kratkom ali ugodnom druženju i diskusiji.
Vladimir Bali

Napiši komentar

Provjerite jeste li unijeli sve potrebne informacije, označeno zvjezdicom (*). HTML kod nije dozvoljen.