Novýi predseda ÚSŽZ

(2 glasova)

Novým predsedom Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) sa stane Ján Varšo. Návrh na vymenovanie aj odvolanie doterajšieho predsedu Igora Furdíka v stredu 16. septembra 2015 na svojom zasadnutí schválila vláda SR. Podľa tohto rozhodnutia I. Furdík skončí vo funkcii 30. septembra, od 1. októbra úrad povedie J. Varšo. Igor Furdík bol predsedom ÚSŽZ od 10. mája 2012. Ako vysvetlil pre agentúru SITA minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR

Miroslav Lajčák, k návrhu na odvolanie I. Furdíka došlo po dohode s ním. M. Lajčák o. i. povedal:„Splnil úlohu, ktorú som mu dal, čo znamená, že stabilizoval úrad, vniesol do toho transparentnosť, pravidlá hry,“zhodnotil Furdíkovo pôsobenie Lajčák. Ako podľa informácie SITA dodal, I. Furdíkovi sa takisto podarilo úrad odpolitizovať. Je to podľa šéfa diplomacie vidno aj na tom, že Správa ÚSŽZ o činnosti v roku 2014 a hlavných cieľoch na rok 2016 je v parlamente prijímaná bez problémov. Šéf slovenskej diplomacie M. Lajčák počíta s tým, že I. Furdík bude aj naďalej pôsobiť v zahraničnej službe.Ján Varšo, podobne ako Igor Furdík, bol veľvyslancom SR v srbskom Belehrade (funkciu šéfa Zastupiteľského úradu SR tu vykonával v rokoch 2011-2015). Podľa Miroslava Lajčáka je to teda človek, „ktorý má praktickú skúsenosť s jednou z našich najväčších krajanských komunít“.
(Ďalšie informácie k tejto téme prinesieme na webe ÚSŽZ.)

Napiši komentar

Provjerite jeste li unijeli sve potrebne informacije, označeno zvjezdicom (*). HTML kod nije dozvoljen.