Novosti Najnovije novosti vezane za Savez Slovaka Hrvatske

• Spomienka na Svetozára Hurbana Vajanského pri jeho pamätnej tabuli

17.00 – MS Rijeka, Korzo 35,

- privítanie hosti,
         - výstava obrazov ľudových krojov Slovenska

18.00 -Trg Karoline Riječke - Rijeka

• Spomienka na vysťahovaných Slovákov vkladaním venca do mora,
    krátky kultúrny program/MS Rijeka, FS Gelovianka-/SR

19.30 – Hrvatska čitaonica Trsat , J,Rakovca, Rijeka

• Slávnostné otvorenie Dní slovenskej kultúry
  • Pozdrav a príhovor hostí /predstavitelia všetkých skupín
  • Ochotnícke divadlo MS Radoš , predstavenie ,,Ja do krčmy nepôjdem,,
  • Občerstvenie

Piatok - 31.08.2018

9.00 - 16.00 - Trg 111. brigáde HV Rijeka

.     sprievod učastnikov folklórnych skupín mestom

• Ponuka slovenských špecialít MS Rijeka ,MS Radoš a hostí zo Slovenska a Maďarska
  • Ukážka výroby syrových špecialít /Smolikova
  • Slovenské remeslá a suveníry/ Ježik
  • Kultúrny program: FS Gelovianka , Dychová hudba Sebechleby, FS Bystričan, DFS Bystrinka,
    FS Dubravček,SS Mužaci Moravia/SR, Zelený veniec, FS Borovenka/HU

Sobota - 01.09.2018

16.00 – 18.00 - Autokemp Oštro - Kraljevica

• Prezentácia slovenskej kultúry - suveníry, gastro ponuka MS Rijeka a hostí
  • Kultúrny program folklórnych skupín

Tešíme sa na Vašu účasť!

3. Grahijada na Radošu - 3. Fazuľovy kotlík

Dana 4.8.2018. u organizaciji Matice slovačke Radoš održat će se 3. Grahijada na Radošu - Fazuľovy kotlík. U natjecateljskom dijelu u 17:00 sati počinje natjecanje kuhara amatera. Svi sudionici će imati jednake osnovne namjernice koje osigurava organizator, dok začine donose sami. Tijekom natjecanja održat će se i 5. dječja likovna radionica Ljetna škola MS Radoš od 17:00 do 19:00 sati gdje će djeca praviti veliku razglednicu grada Iloka. Od 19:00 do 20:00 članovi MS Radoš, folklorne dječje i starije skupine, kazališne skupine i pjevačke skupine i gostujuća društva, izvest će kulturni program s tematikom berbe graha i njegove obrade.

Nakon završenog kuhanja graha, radionice i kulturnog programa uslijedit će ocjenjivanje skuhanog graha od strane samih natjecatelja. Svatko od sudionika dobit će zahvalnicu za sudjelovanje a prva tri mjesta diplome, pehar i prigodne nagrade. Nakon dodjele nagrada uslijedit će zabavni dio programa.

Ovaj gastro-kulturno-likovno-zabavni program omogućili su sljedeći pokrovitelji: generalni pokrovitelji Vlada Republike Hrvatske – Savjet za nacionalne manjine u RH, supokrovitelji: Grad Ilok, Vukovarsko – srijemska županija, Ured saborskog zastupnika za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimira Bileka, Iločki podrumi d. d., Vinarija Srijem.

Prijave natjecatelja se zaprimaju osobno ili na tel +385 91 1986 003 (Zlatko Pucovski) do 2.8.2018. godine. Rezervacija/kotizacija po ekipi iznosi 30 kn i treba biti uplaćena do 2.8.2018. godine. U ekipi mogu biti najviše dvije osobe te se kuha količina za 10 osoba. Kotliće donose sami natjecatelji. Drvo za kuhanje osigurava organizator. Skuhani grah će se predati organizatoru koji će moći kušati svi posjetitelji ovog događanja.

DOBRO DOŠLI I DOBAR TEK!!!

MATICA SLOVAČKA RADOŠ

53. folklórne slávnosti pod Poľanou – 5. Krajanský dvor a 45. Krajanská nedeľa 6. - 8. júla 2018

Od 6. do 8. júla v rámci 53. Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve Slováci z Chorvátska mali možnosť zúčastniť sa na niekoľkých programoch.

Na 5. v poradí Krajanskom dvore návštevníci mali príležitosť ochutnať špeciality zo Srbska, Maďarska, Francúzska, Ukrajine a Chorvátska. Zväz Slovákov, najmä jeho Matice slovenské z Josipovca a Jurjevca tradičné opekali prasiatka, ponúkali langoše, zemiakové placky a kvalitnú domácu pálenku slivovicu. O Zväzových aktivitách publikum zoznámil predseda Zväzu Mirko Vavra. Na javisku Krajanského dvora hudobnými výstupmi prispeli speváčky z MS v Jurjevci Anđela Majdišová a Vera Drgová, a speváckym prednesom prekvapil aj podpredseda Zväzu Slovákov, Zlatko Pucovski.

Zvláštnosťou 53. slávností pod Poľanou boli 2 výstavy Slovákov v Chorvátsku. V areáli Krajanského dvora v priestore humna Slovenské kultúrne centrum z Našíc od 5. do 8. júla prezentovalo výstavu pod názvom Textilné nápisové nástenky – výtvarné prejavy našich babičiek. Výstava je výsledkom jednoročného etnografického terénneho výskumu v 16. lokalitách, a ktorá poukazuje na zvláštnosti umeleckého a jazykového prejavu v rodinách so slovenským pôvodom. Návštevníkov s obsahom výstavy zoznámili autorky, zamestnankyne SKC v Našiciach – riaditeľka Sandra Kraljová Vukšićová a kustódka Tatjana Seničaninová.

V Obradnej sieni mesta Detva sa 7. júla konala aj vernisáž obrazov – olejomalieb výtvarnej skupiny Kontrast pri Matici slovenskej v Josipovci. Skupinu predstavila Anica Popovićová, ktorá v roku 1993 založila skupinu s cieľom podporovať rozvoj talentovaných detí a vytvárať podmienky na ich umelecký rozvoj. Výstava je malou ukážkou bohatého opusu tvorby členov skupiny: Adama Konjušaka, Dražena Budimira, Josipa Brandisa, Kataríny Kuricovej, Matiju Labaka, Mihaely Brkićovej a Anice Popovićovej.

V rámci Folklórnych slávností pod Poľanou sa uskutočnila aj 45. v poradí Krajanská nedeľa – sviatok stretnutia Slovákov zo sveta. Krajanská nedeľa sa tohto roku konala pod heslom „Čas plných komôr“. V hodinovom programe, ktorý priblížil zvyky, obyčaje a ročné obdobie, kedy sa naplňujú komory pred zimou, účinkovali spolky v Rumunska, Česka, Poľska, Srbska, Francúzska, Maďarska a Chorvátska. Chorvátsko tohto roku predstavovali členovia seniorskej tanečnej skupiny a členky speváckej skupiny Slovenského kultúrno-umeleckého spolku Fraňa Strapača z Markovca Našického pod vedením Ivana Hanižjara a Branky Baksovej.